Skip to main content

Wie maakt het ontwerp

Het adviseren van een ander is vaak gemakkelijker dan een ontwerp voor d eigen tuin te maken.

Dit heeft te maken met keuzes maken en knopen doorhakken.

Ken uw talenten

Al naar gelang van uw wensen en kennis kunt u besluiten zelf het tuinontwerp voor uw rekening te nemen, of juist te kiezen voor iemand met meer ervaring en kennis. Als u zelf al een goed beeld hebt van hoe het eruit moet komen te zien is dat al een grote stap. Toch kunnen ook dan tips van de vakman nog goede aanvullingen zijn.

  • U hebt de volgende mogelijkheden;

  • U maakt zelf het ontwerp.

  • De hovenier of het tuincentrum helpt u met een plan.

  • U vraagt een tuinarchitect.

Als u zelf het ontwerp gaat maken

Als u het zelf doet begint het plezier meteen. het is met de tuin net als met de vakantie, bij het plannen maken begint het genieten.

Het is van belang dat u zich goed informeerd en orienteerd. Dit kan door middel van boeken, en het bezoeken van modeltuinen. Maar ook het gewoon rondwandelen door een woonwijk met tuinen van een vergelijkbare grote kunnen u op ideeën brengen.

Soms is een keurig verzorgde tuin gewoon saai, en de iewat rommelige tuin van buurman heeft iets. Probeer dat iets te pakken te krijgen en toe te passen in uw eigen tuin.

Op onze pagina 'Het ontwerpen' vind u een aantal basis tips voor uw tuinplan.

De hovenier of vakman

(hier wordt ook steeds de vakvrouw bedoeld) kan van uw wensen of zelfs uw schetsen, een verantwoord geheel maken. Hij heeft in veel verschillende tuinen oplossingen bedacht voor allerlei problemen die in de tuin voor kunnen komen.

Lastige zaken zijn bijvoorbeeld een slechte afwatering, schaduw hoeken, of aanwezige elementen die u graag wilt of moet behouden.

De vakman zal porberen de ruimte op een verantwoorde manier zo in te delen, dat het een mooi geheel wordt, maar ook rekening houden met een praktische indeling en gemakelijk onderhoud.

De tuin- en landschapsarchitect

Heeft meer nog dan de hovenier een eigen stijl en visie op tuinen. Het is daarom zaak om vooraf goed te kijken of de ontwerpen van een architect goed bij uw stijl van tuinieren past. Natuurlijk houdt ook de architect rekening met uw wensen maar je vraagt van een landschapsschilder ook geen minimalitsisch schilderij.

De ene architect heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor strakke lijnen en grote plantvakken, terwijl de andere meer houd van een romantiser aanpak of juist een natuurlijke wilde tuin.

Er worden tegenwoordig prachtige tuinen aangelegd, waar veel dode materialen en sprekende kleuren in zijn verwerkt. Maar mischien past een ecologische tuin met materialen in natuurkleuren wel veel beter bij uw tuinbeleving.