Het gebruik van kleur is erg persoonlijk maar met iedere kleur is een mooie tuin te maken.
U kunt gewoon alle kleuren in de tuin door elkaar gebruiken wat je veel ziet in cottage en boerentuinen. Door enkele kleuren weg te laten wordt vaak een mooier geheel verkregen, terwijl de toepassing van een beperkte kleurencombinatie bijna tot kunst is verheven.
Warm en koel
Warme kleuren zijn geel, oranje en rood. warme kleuren zijn expressief en komen op je toe. De koude kleuren paars en blauw lijken iets te wijken en geven een rustgevende sfeer.
Je kunt door de seizoenen spelen met dit effect door bijvoorbeeld in het voorjaar meer geel en oranje toe te passen, in de zomer blauw rose-paars, en in het najaar de warme herfstkleuren oranje-rood te laten overheersen.
Harmonie en contrast
Kleuren die naast elkaar staan in de kleurencirkel harmoniëren met elkaar. Tegenoverstaande kleuren contrasteren. Met deze wetenschap kunt u de sfeer in de tuin beïnvloeden.
Bij het toepassen van een harmonierende kleur combinatie krijgt u een rustig beeld. Vindt u het wat te saai worden, dan mag u best experimenteren met het toepassen van een contrasterend accent om de zaak wat spannender te maken.
Bloeitijd
Regelmatig krijg ik de vraag wat ik van de kleur combinatie van bepaalde planten vind. Vaak blijkt dat de combinatie prachtig zou zijn, maar dat de ene plant in mei bloeit en de andere in augustus. In boeken wordt altijd de bloetijd vermeld, bijvoorbeeld dat de plant bloeit van mei tot juli. Dit houdt vaak niet in dat de plant drie maanden bloeit, maar meer dat de bloei binnen daze periode valt.
Groen en grijs
De meest voorkomende kleur in de tuin is groen. Groen is er in veel tinten en helderheid. Probeer ook te varieren in de verschillende kleuren groen, of de verschillende bladvormen.
Planten met grijs blad werken neutraliserend in de tuin. Bij sterke contrasten in de border wordt het totaalbeeld vriendelijker en rustiger.