Voor de vijver is een groot sortiment waterplanten beschikbaar. Ze zijn hier ingedeeld in groepen met aanwijzingen voor het onderhoud.
In het algemeen kan gesteld worden dat als het water te koud is, de planten in rust zijn en wonden niet kunnen overgroeien, waardoor ze weg kunnen rotten. Planten en scheuren dus vanaf eind april.
Zuurstofplanten
Een aantal zuurstofplanten behoord tot de drijfplanten en kunt u zo in het water laten zakken. Soms wordt ze met een touwtje aan een steen voorkomen dat ze afdrijven. Andere zuurstofplanten worden afhankelijk van de soort gepoot op een diepte van 30 tot 80 cm onder het wateroppervlak.
Te welig groeiende waterpest kan men in het voorjaar gewoon afknippen.Van een aantal andere soorten worden in het voorjaar of de zomer de groeipunten opnieuw geplant en de rest van de plant verwijderd.
Onderwaterplanten
Tot de deze planten behoren de; waterlelie, Watergentiaan, Gele plomp en de Kaapse waterlelie.
De waterlelie-achtigen maken bladeren onder water, die later door de vorming van drijfstengels naar de oppervlakte komen. Deze planten zijn zeer decoratief en nuttig in de vijver. Ze zorgen voor natuurlijke schaduw. Vissen schuilen er graag onder op hete dagen en andere kleine waterdieren leven op de bladeren.
Te groot wordende waterlelies kan men delen door snijden met een scherp mes en dan de groeipunten opnieuw te planten. Laat voor u ze plant het snijvlak drogen in de zon , met de groeipunt en bladeren onder water. En wrijf het daarna in met houtskool.
Drijfplanten
Deze planten drijven op of net onder het wateroppervlak. Er worden ook diverse tropische soorten aangeboden die het in de zomer wel doen maar de winter niet overleven. In Nederland inheems is de krabbescheer, een erg fraaie plant in de vijver die in een gezonde vijver makkelijk uitbreidt.
Onderhoud beperkt zich tot het verwijderen van te veel jonge planten. Let bij het opschonen van de vijver in de winterperiode wel op dat u niet te veel wegschept. Ze overwinteren namelijk op de bodem.
Oeverplanten
Hiertoe rekenen we planten die met de wortels in het water kunnen staan. Er zijn onderwaterplanten die tot 30 cm onder water kunnen staan. maar in alle gevallen steekt het blad boven het water uit.
Tot de bekendste soorten behoren; Snoekkruid, Pijlkruid, Kalmoes, Gele lis en waterdrieblad. maar er zijn veel meer.
Oeverplanten kunt u gewoon in het voorjaar afknippen. Te groot geworden pollen in mei uit de vijver halen, scheuren en de jonge delen weer planten. De sterkste woekeraars zoals riet en rietsigaren kunt u beter niet aanplanten, ze kunnen de hele vijver kapot drukken.