Skip to main content

Tijdens de bouwvak gaan wij er ook even tussenuit.

We zijn gesloten van 3 augustus t/m 24 augustus

Onderhoud gazon

Het gazon is een van de meest besproken tuinonderdelen.

Velen heben de moed opgegeven om mos en onkruid de baas te worden.

Visite kaartje

In Engeland meet men de kwaliteit van de tuinbezitter aan de staat van het gazon. Een mooi groen gazon is het meest bewerkelijke deel van de tuin.

Nou stelt de gemiddelde tuinbezitter in Nederland minder hoge eisen aan zijn of haar grasveldje, toch is ook dan regelmatig aandacht nodig om een toonbaar gazon te krijgen en houden.

Maaien

De maaibeurten zijn het meest in het oog springende onderhoud aan het gazon. Zorg voor een goede maaimachine die past bij de grootte van uw gazon. De meest gebruikte maaimachine is de cirkelmaaier die mits het mes goed scherp is, een acceptabel resultaat oplevert.

Voor de mensen die heel hoge eisen stellen is de kooimaaier het aangewezen apparaat. Deze knipt het gras af wat een scherpere snee oplevert, waardoor er geen bruine gloed op het gazon komt na het maaien.

Maai niet te kort, er vormt zich dan sneller mos en onkruid. Een goede hoogte is 3 tot4 cm. Maai regelmatig zodat het gazon niet geel wordt onderin. Als het gazon lichtergroen is na het maaien, hebt u waarschijnlijk te lang gewacht.

Verticuteren en prikken

Om genoeg lucht in de toplaag van de grond te krijgen wordt regelmatig het gazon bewerkt. Met het verticuteren snijden messen door de zode net in de grond. Dit maakt het bovenlaagje even los en snijdt graspolletjes door. Dit stimuleert het uitstoelen van het gras. Doe dit de groeiperiode zodat het gras snel kan herstellen.

Voor diepere beluchting gebruikt u één of twee maal per jaar een prikrol. Deze prikt gaatjes in de grond tot ongeveer 6 cm. Op vettige grond kunt u na het prikken scherpzand over het gazon strooien. Dit vult de gaatjes op en zorgt dat de toplaag beter draineert.

Deze maatregelen kunt u beter uitvoeren om mos te voorkomen, dan om het te bestrijden.

Bemesting

Voor het bemesten kunt u volstaan met twee maal per jaar, in april en juni, te bemesten met natuurmestkorrel. De voeding komt hier geleidelijker vrij en er zit ook kalk in..

Voorheen werd het gazon veel bemest met een N-P-K kunstmest b.v. 12-10-18. Omdat dit een slechte invloed heeft op het bodemleven raden wij deze meststoffen niet meer aan.

In de winter kunt u al kalk strooien. Het duurt een paar maand voor dit beschikbaar is voor de plant, en het spoelt niet uit.

Ruwe stalmest is niet goed voor gazons, het veroorzaakt kale plekken.

Onkruid

In het gazon kunnen allerlei bloemetjes groeien en bloeien. Bekende plantjes zijn madeliefjes en klaver. Als u dit leuk vind (en waarom niet)hebt u geen probleem.

Wilt u echter een strak glad gazon dan zult u dit onkruid gaan noemen, en u zult het willen bestrijden. Dit kunt u doen met groeistoffen die selectief werken op tweezaadlobbigen. Gras is een van de weinige éénzaadlobbigen en wordt er niet door aangetast. Het onkruid zal zo snel gaan groeien dat de celwanden knappen en uw probleem is weg.

Voer de bespuiting uit 5 tot7dagen na een maaibeurt op een droge dag. Wacht na de bespuiting weer 5 tot 7 dagen met maaien, zodat het onkruid de groeistoffen goed kan opnemen.

Ontstaan er kale plekken waar teveel onkruid stond, verticuteer dan het gazon en strooi graszaad bij. Zorg wel dat u het zelfde mengsel gebruikt.

Mos

Bij optimale groeiomstandigheden voor het gras krijgt mos geen kans. vormt zich toch mos in het gazon dan is vaak een combinatie van factoren hiervan de oorzaak. Zaken waar u op kunt letten zijn; dicht geslagen grond, te weinig bemesting of kalk, te kort maaien en Schaduw. Probeer mos te voorkomen, want u raakt het niet gemakkelijk kwijt.

Mos kan worden bestreden met ijzersulfaat. bij gunstige omstandigheden geeft dit best wel resultaat. Bedenk echter dat het allen symptoom bestrijding is. Neemt u geen maatregelen om het gazon te verbeteren dan is het mos binnen een jaar terug. In heel erge gevallen is omspitten en opnieuw beginnen de enige oplossing om het mos kwijt te raken.

Er zijn tuinbezitters die mos gewoon accepteren, het is ook groen en lekker zacht om op te liggen.

Grasmengsels

Als u graszaad koopt, koopt u een mengsel van vaak een stuk of 5 soorten. De verschillende grassoorten hebben alle verschillende eigenschappen. Sterke snel uitstoelende soorten worden gebruikt voor sportvelden, Fijne en fris-groene soorten voor siergazon. Er zijn ook soorten geselecteerd voor schaduw, langzaamgroeien en snel kiemen.

Een echt gazonmengsel is slechts aan te raden voor de echte liefhebber. Alleen bij intensief onderhoud en minimale betreding blijft dit overeind.
Voor de meeste tuinbezitters is speel-gazon de betere keus. Bij goed onderhoud en weinig betreding bijft het een mooi strak gazon. Wordt er op gespeeld en iets minder op gepast, dan zullen de iets grovere sport types overblijven.

Voor diepe schaduw hoekjes zijn er schaduw mengsels. Deze hebben soms weer hun eigen probleempjes, maar kunnen beter tegen schaduw.

Graskanten

Als u klaar bent met het grasmaaien wacht u nog het kantje steken.

Om mooie strakke randen te krijgen kunt u nieuw gazon het beste iets ruimer zaaien langs de borders. Als u het gras enkele keren hebt gemaaid steekt u het mooi recht af.

Maak het zogenaamde kielsteekje niet dieper dan enkele centimeters, om indrogen van de graskant te voorkomen. En steek onder een hoek van 45 graden van het gazon af.