Tuinonderhoud

Het onderhouden van de tuin is voor velen een plezierige bezigheid
Bent u onzeker over wat en hoe dan kan het ook een belasting worden
roze gevulde roos

Regelmaat

Als u de tuin regelmatig bijhoudt is het werk veel beter in de hand te houden en te overzien. Achterstallig tuinonderhoud uitvoeren is veel werk.
Laat u het snoeien een paar jaar achterwege dan moet u zo drastisch ingrijpen dat de tuin er een jaar kaal uitziet en bepaalde planten een jaar bloei overslaan.

Tuin agenda

Bij een beetje een grotere tuin is het handig om een tuin agenda te maken. Dit kan heel eenvoudig door per maand op te schrijven welke klussen in deze periode moet worden uitgevoerd.
Bijvoorbeeld in de winter kalk strooien en in april natuurmestkorrel. Geef bij snoeien aan dat de druif in januari gesnoeid wordt en die clematis in mei gelijk na de bloei.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In een redelijke tuin hebt u zomaar een lijstje klaar.

Composthoop

Bij het onderhoud in de tuin ontstaat altijd groen afval. Nou hebben de meeste mensen hier een groene container voor op het erf staan. Maar alles wat u afvoerd in de container zult u ook in de vorm van organische weer moeten toevoegen aan de bodem, als u niet wilt dat de grond verschraalt.
Handig is om twee bakken van een meter doorsnee naast elkaar te zetten. Eén van de bakken stappelt u vol groenafval, met om de 20 cm een paar handvol kalk. Is de bak vol dan schept u de half verteerde compost om naar de andere bak. U begint de eerste bak weer te vullen met groen afval. Is de bak weer vol dan is de vorige hoop verteert en kan verwerkt worden.

Korte metten maken

Zaken in de tuin waar u zich aan gaat ergeren moet u gelijk en grondig aanpakken.
Hebt u bijvoorbeeld een nat hoekje waar alle planten wegrotten, maak er dan een verhoogde plantenbak. Of is er een grote struik die u steeds bijknipt maar na enkele weken alweer over het pad hangt, rooien en vervangen. Ook planten die het slecht doen en een gat in de border laten vallen zijn rijp voor vervanging.
Als u dit soort iritaties opruimt houdt u veel meer plezier in de tuin, en ook in het tuinieren.
Bosma boomkwekerij-groencentrum
Parksterreed 12
9233 LS Boelenslaan
Tel. 0512-341925
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.