Skip to main content

Werkvolgorde

Vaak wijst de werkvolgorde zich vanzelf. toch zijn er werkzaamheden die later moeilijk zijn uit te voeren zonder eerder werk te beschadigen.

Graafmachine

Een hydraulische kraan kan in één uur meer dan twee man met de schep in een dag. Met de hand kom je vaak niet verder dan een oppervlakkige grondbewerking.

Bij een nieuw huis zitten storende lagen in de grond vaak op grotere diepte, wat voor een kraan maar een kleinigheid is. Aan het begin van de tuinaanleg kan de kraan overal bij, later wordt dit veel lastiger en zal veel herstelwerk met de hand moeten worden uitgevoerd.

Als die kraan er toch is, neem dan meteen even het zandbed voor de bestrating mee.

Bouwwerken

Het plaatsen van gemetselde tuinmuren, tuinhuisjes grote pergola's e.d. kan het best in een vroeg stadium worden gedaan. Ze zijn dan gemakkelijk bereikbaar zonder dat u door een ingericht tuin loopt te banjeren.

Desnoods plaatst u eerst alleen de fundering van bouwwerken zodat u niet meer hoeft te graven als de tuin klaar is

Bekabeling

Bekend voorbeeld is de bekabeling van de tuinverlichting die door de pas aangelegde bestrating moet worden gegraven. later blijft u altijd oneffenheden in het terras zien. Maak in de tuin bij stopcontacten een punt waarop u verder kunt, voor als u later ook verderop stroom nodig heeft.

Leg in deze fase ook eventuele drainage buizen in de grond.

Bestrating

Verharding rond het huis is vaak een van de eerste wensen bij een nieuwe woning. Al was het alleen maar omdat je anders allemaal zand naar binnen loopt op het nieuwe parket. Ook bij de aanleg van een tuin is het handig om meteen na het grondwerk eerst de paden en terrassen aan te leggen.

Beplanting

Als u in de zomer aan deze onderdelen toe bent, kunt u het beste eerst het gazon inzaaien of zoden leggen. Later in het najaar kunt u dan over het gazon lopen om de beplanting naar de perken te brengen.

In het plantseizoen voor bomen en heesters is het handiger om deze eerst te planten omdat een pas ingezaaid of gelegd gazon eerst zo weinig mogelijk moet worden betreden.