Skip to main content

Voorbereiding tuinaanleg

De aanleg van een tuin is een klus die veel plezier en voldoening kan opleveren.

Een goede planning voorkomt daarbij teleurstellingen.

Het halve werk.

Dat een goede voorbereiding het halve werk zou zijn is wellicht iets overdreven maar het kan u zeker veel extra werk en gedoe achteraf besparen.

Zo is het handig om op tijd de bestrating uit te zoeken. Kiest u het materiaal vlak van te voren uit, dan kan een levertijd van zes weken uw plannen lelijk doorkruisen.

Ook het aanvragen van vergunningen moet even uw aandacht hebben. het is niet handig als u een bouwstop krijgt opgelegd omdat buurman uw tuinprieel niet mooi vind. Te denken valt ook aan kapvergunningen voor oude bomen die moeten verdwijnen.

Overleg buren

Door overleg vooraf met de buren is het vaak mogelijk om voor de erfscheiding een plan te maken. Vaak kunt u de kosten delen en het kan veel ergernissen, of zelfs ruzie, voorkomen.
Een optreden op de televisie is een stille wens van velen. Uw debuut maken in het programma van de rijdende rechter blijkt echter vaak niet de meest flatterende gelegenheid.

Ook overleg over bomen en de plaats van het terras kan het tuinplezier en de sfeer op de buurt zeer ten goede komen. Als u aan weerzijden van de afscheiding een terras aanlegt, hebt u later te maken met meeluisteren van de buren. Het kan voorkomen dat u dan maar naar binnen gaat omdat ongewild meeluisteren naar gesprekken vaak een onbehaaglijk gevoel geeft.
Ook uw eigen privacy is gediend met een wat rustiger plekje in de tuin.

Budget

Het is verstandig om vooraf een ruwe begroting te maken van de diverse onderdelen in de tuin. met name bestrating en hardhout zijn vrij dure onderdelen van de tuin. Als u de kosten wilt spreiden kunt u bepaalde onderdelen later uitvoeren.

Kies voor de beplanting eerst de bomen en heesters die de ruggengraat vormen van de beplanting. Deze geven vaak pas na enkele jaren het effect wat u er mee beoogd heeft.

Uitzetten

Als u tijdig de lijnen en de verschillende objecten markeert in de tuin, kunt u mogelijk verrassingen voorkomen. zoek vooraf de paaltjes op die door het kadaster op de hoeken van uw tuin zijn geplaatst, zodat u zeker bent waar de erfscheiding licht.

Ook meet fouten in de beginfase of afwijking van de tekening komen sneller aan het licht als u eerst het geheel uitzet. Voor het uitzetten van haakse hoeken kunt u een grote winkelhaak van planken maken die bij de tuinaanleg steeds weer van pas komt.

Zet ronde lijnen uit met een passer van twee stokjes en een touw. Uit de hand getrokken ronde lijnen zijn praktisch altijd kromme lijnen.

Beplantingslijst

Als u een beplantingslijst hebt van uw tuin, vraag dan ruim van te voren offerte aan.
Veel kwekerijen hebben het meeste wel op voorraad maar meestal zullen ook planten moeten worden bijgekocht. Dit kan enkele weken duren.
Als u tijdig besteld kunt u alls in één keer aanplanten, wat handig is bij het verdelen.