Skip to main content

Vollegronds planten

U kunt hier benamingen tegen komen als; met kluit, kale wortel, volle grond en wortelgoed.
In alle gevallen geld, help de plant bij deze risicovolle actie.

Kluit en wortel

Planten in winterrust kunt u van november tot april gewoon met uitgeklopte wortel verplanten.
Dat noemen we dan kale wortel of wortlgoed(wg.)

Planten die in de winter blad houden gaan ook in de winter door met verdampen en worden daarom met een kluit verplant zodat ze contact houden met de grond.

Wortels

Wortels van houtige gewassen zijn sterk, taai en als de plant tegen vorst kan dan kan de wortel dat ook.

Het enige waar wortels niet tegen kunnen is droogte. Met name de haarwortels die verantwoordelijk zijn voor het opnemen van water uit de grond verdrogen snel. Let er dus op dat de wortels altijd vochtig blijven en vervoer ze in een plastic zak.

Vorst doet op zich geen schade aan de wortels. Het is ook hier de relatieve luchtvochtigheid die de wortels uit droogt. Zorg dus altijd dat de wortels voor de vorst in de grond zitten.

Het planten

Maak een royaal plantgat dat ook onderin goed wordt losgemaakt.

Bomen en struiken met een kale wortel zet u iets dieper, worden los aangeaard, en daarna met een trillende beweging tot de juiste hoogte opgetrokken zodat de grond goed tussen de wortels komt.

Tot slot drukt u de grond rond de wortels aan. Vooral bij natte grond niet te hard aanstampen, u trapt dan alle lucht uit de grond, die warmt daarna slecht op wat de kieming van de wortel vertraagt.

Snoei

Bij het verplanten van planten uit de vollegrond wordt vaak een deel van de wortel afgestoken, en dan vaak ook nog de punten van de wortel waar de meeste haarwortel zit. Voor het planten beoordeeld u de wortel en knipt beschadigde wortels glad af. Ook lange kale wortels kunt u in snoeien.

Om de Verhouding tussen blad en wortel te verbeteren kunt u ook de plant bij het planten in snoeien. Het wegnemen van enkele takken wordt door veel heesters prima verdragen en beperkt de verdamping.

Kluitplanten

Groenblijvende planten, maar ook planten met een zachte vlezige wortel en heesters die moeilijk aanslaan worden met een kluit geleverd.

Als verpakking wordt vaak een gaaslap rond de kluit gebonden om de kluit steun te geven. Traditioneel word hier acryl en Jute voor gebruikt. De laatste jaren met de komst van de ingaas machine ook veel elastische netten.

Jute verteerd snel en kan dus gewoon blijven zitten. Ook acryl en elastiek leveren meestal niet veel problemen op voor planten in goede grond. Maar het is verstandig om in ieder geval de bovenste helft van de kluit los te maken zodat de stam niet wordt ingesnoerd.