Skip to main content

Planten uit container

Een steeds groter deel van de tuinplanten wordt in pot geteeld.

Als de pot inhoud groter is dan een liter spreken we van een container.

Container planten

Dat tegenwoordig veel tuinplanten in een pot worden gekweekt heeft een aantal redenen. De belangrijkste is wel dat het plantseizoen veel langer is. In principe ieder jaargetijde als de grond maar niet bevroren is.

Andere voordelen voor kwekers zijn de snelle verwerking in het afleverseizoen, logistiek op de kwekerij en minder kwaliteits verlies tijdens transport. Nadeel is de iets hogere kostprijs.

Planttijd

In het groeiseizoen kun je bomen en heesters beter niet verplanten. Wat je met het planten van een struik uit een pot doet is ook eigenlijk niet verplanten. U zet zonder de wortel te beschadigen de plant gewoon in een grotere pot(de hele grote pot Aardbol).
Tijdens en kort na het planten blijft u de plant dan ook behandelen als was het een potplant.

Zorg dat de potkluit doornat is als u hem in de grond zet. De plant heeft dan een buffer voor de eerste dagen. Na het planten bijft u de plant gewoon water geven als een potplant, met dien verstande dat de kluit ook uit de grond water aantrekt, dus dat de watergift vaak kleiner kan zijn. Ook bij container planten geld, laat de plant nooit uitdrogen, maar geef zo weinig mogelijk water.

In het groeiseizoen moet u voorzichtig zijn met de potkluit, de plant heeft dan al zijn wortels hard nodig. In het voor- of najaar is het soms goed om de rond draaiende wortels los te trekken, of de kluit een beetje stuk te breken, om het uit de kluit wortelen te stimuleren.

Het uit de pot halen

Een enkele keer vraagt iemand of de pot er af moet, of kan blijven zitten. Dus voor de duidelijkheid, de pot moet er altijd af.

Bij het uit de pot halen gaat er al vaak iets mis. Als de wortel vast zit wordt menig plantje al stuk getrokken voor hij in de grond staat.

Is er haarwortel onder de pot uitgegroeid dan kunt u dit eerst afsnijden aan de onderkant. Groeien bij grotere heesters of bomen dikkere wortels uit de pot, knip dan gewoon de pot in barrels, maar spaar de wortels.

Bij kleinere planten in een pot tot plm. 3 liter knijpt u rondom in de pot tot de kluit loslaat van de pot. Vervolgens houdt u de plant op de kop en tikt met de rand van de pot op iets stevigs (bv. handvat van de spade) waarbij u de plant opvangt met de andere hand.

Ook grotere kluiten maakt u eerst los van de pot door te kloppen met de voet of de spade. Zet daarna de pot op de grond zet de voet of knie op de rand van de pot en trek de plant voorzichtig uit de pot. Let er op dat de kluit in zijn geheel uit de pot komt. Als hij stuk gaat probeert u eerst de pot beter los te maken.

Het uit de pot halen van een grote boom gaat in principe op de zelfde manier. Als de boom of struik te zwaar wordt leg je de boom plat en trekt de pot eraf.

Plantdiepte

Zorg dat bij het planten de bovenkant van de potkluit 1 tot 2 cm onder de grond komt. De kluit droogt dan niet zo snel uit en de grond klinkt vaak nog iets na zodat de plant na een jaar niet half boven de grond staat.

Als u in het najaar of in de winter plant moet u in het voorjaar even controleren of de plant nog goed in de grond zit. De kluit kan door vorst opvriezen waardoor hij los en te hoog in de grond komt te staan.

Verteerbare potten

In opkomst zijn de biologisch verteerbare potten. Deze potten gaan 1 tot 2 jaar mee op de kwekerij, waarna ze gewoon met de plant in grond kunnen waar ze verteren. Er worden verschillende materialen gebruikt voor dit soort potten en er wordt nog veel onderzoek gedaan.

Vaak groeit de wortel vast aan de pot zodat bij het verwijderen de wortel te veel beschadigd wordt. Let erbij het planten op dat de rand van de pot onder de grond komt. Bij het gebruik van bijvoorbeeld kokospotten droogt de pot de kluit uit als hij boven de grond uisteekt.