Plant instructie

Verplaatsen is voor planten een zeer onnatuurlijke en stressvolle gebeurtenis
Zorg daarom dat u het zo aangenaam mogelijk maakt voor de plant.
roze gevulde roos

Planttijd

De planttijd is tegenwoordig veel ruimer dan voorheen. Vroeger werden planten in de rustperiode verplant. Zeg maar van half oktober tot eind april.
Met de komst van het kweken in pot (containerteelt) kan ook in de zomer nagenoeg het hele sortiment worden aangeplant.

Bodemverbetering

Als u de goede plant hebt gekozen valt er niet veel te verbeteren.
Maar vaak willen we ook een Rhododendron of heideachtigen in gewone tuingrond planten. Het is aan te raden om bij deze planten turfstrooisel toe te voegen aan de grond, om deze te verzuren, en het organischestof gehalte te verhogen.
Over het algemeen kunt u beter door de hele tuin de grond verbeteren, dan alleen het plantgat.
Wilt u met het planten toch iets toevoegen dan kunt u het beste potgrond gebruiken. Goede potgrond bevat een basisbemesting en is Ph neutraal.
Meng deze potgrond door de bestaande grond. Vul zeker niet het hele plantgat met potgrond. De plant of boom zal minder snel wegwortelen.
Bemeste tuinaarde is prima materiaal om een gat in uw tuin te dichten, of om een klein perk iets op te hogen. Voor het verbeteren van grond heeft een hoogwaardiger product als potgrond veel meer effect.

Watergeven

Een plant verdampt water door zijn blad, dit moet gecompenseerd worden door aanvoer vanuit de wortel. Bij het watergeven moet u dus rekening houden met die verdamping.
Een plant zonder blad verdampt praktisch geen water. Ook met donker regenachtig weer en lage temperaturen is er vrij weinig verdamping. Bij hogere temperaturen en zonnig weer verdampt de plant natuurlijk veel meer vocht. Een factor die u zeker niet moet vergeten is de wind. Met name de schrale oostenwind die regelmatig waait in het voorjaar, droogt de plant ontzettend snel uit.
Onder extreme omstandigheden is het zinvol om de verdamping te beperken door b.v. schaduw te bieden of de wind te breken.
Een plant mag niet verdrogen, maar geef zo weinig mogelijk water. Bij een sterke verdamping van een pasverplante struik of boom is het natuurlijk zaak royaal water toe te dienen, maar doe dit niet klakkeloos iedere dag.
Regelmatig krijgen we te maken met planten die dood zijn gegaan door te veel water. waardoor de wortel gaat rotten. Als water geven nodig is geef dan 1 of 2 keer in de week veel water. Dit is veel beter dan iedere dag een beetje.
Het nadeel van watergeven is dat de grond minder snel warm wordt, en dat er minder lucht in de grond zit. Dit zijn nu juist de vereisten voor een goede kieming van de wortel. Een plant die moet zoeken om water zal meer en verder weg wortelen zodat hij zich sneller zal kunnen redden.

Water geven in de zon

Vaak wordt gezegd dat je niet mag watergeven in de zon, dit is onzin.
Al het water is verdampt voor de plant er iets aan heeft, integendeel.
Het openzetten van de huidmondjes in het blad geeft door de verdamping verkoeling aan de plant. Kunnen de wortels dit niet voorhouden dan sluiten de huidmondjes en kan er dus verbranding optreden. De verdamping van het water wat u op de plant sproeidt geeft juist weer verkoeling. Waarvoor de plant u zeer dankbaar zal zijn.
Verbranding door lensvorming is onmogelijk vanwege de te korte brandpuntafstand. Een vergrootglas moet je immers ook een eindje van het papier afhouden.
Bosma boomkwekerij-groencentrum
Parksterreed 12
9233 LS Boelenslaan
Tel. 0512-341925
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.