Skip to main content

Grassen en bamboe

Botanisch gezien is er weinig verwantschap tussen grassen en bamboe's, toch brengen ze door de textuur van de plant een beetje dezelfde sfeer in de tuin.

Grassen zijn sierlijk

Siergrassen worden de laatste jaren steeds meer toegepast.
Veel soorten bloeien met prachtige pluimen, maar er zijn ook grassen met een prachtige vorm of mooi gekleurd bladgroen. Veel grassoorten kun je omschrijven met sierlijk.

Ook in de winter blijven de afgestorven pollen een bijdrage leveren in de tuin, snoei ze pas tegen het voorjaar kort af, ze komen bij strenge vorst dan ook beter de winter door.

Grassen zijn luchtig

Grassen kunnen prima gecombineerd worden met heesters, vaste planten en coniferen. ze zijn prima te gebruiken om gaten op te vullen, als verbindend element, of gewoon als solitair.

Door hun lange smalle en vaak overhngende halmen hebben grassen iets transparants wat versterkt wordt door het wquiven in de wind.
Hoe u grassen ook toepast, altijd zullen ze bijdragen om de beplanting luchtig te houden.

Bamboe

Hoewel hij gras- of rietachtig aandoet is de bamboe in feite een heester met verhoutende stengels, en hij blijft groen in de winter.

Bamboe staat bekend als een woekeraar, en inderdaad zijn er soorten die je niet in een kleine tuin moet loslaten. De soorten van het geslacht Fargesia vormen wel steeds dikkere horsten, maar woekeren niet.

Bamboe varieert in hoogte van 20 cm tot meer dan 6 meter. Er zijn woekerende bodembedekkers, soorten die dichte hagen vormen en varieteiten die mooie solitaire pollen vormen.