Skip to main content

Vasteplanten

Vasteplanten brengen kleur in de tuin.

De populariteit van vasteplanten hebben ze onder andere te danken aan de lange bloeitijd van veel soorten.
Ook is er een grote keus in bloeivormen, bladkleuren en hoogte.

Lief of agressief

Vasteplanten zijn kruidachtige planten die meerdere jaren leven.
De populariteit van vasteplanten hebben ze onder andere te danken aan de lange bloeitijd van veel soorten. Ook is er een grote keus in bloeivormen, bladkleuren en hoogte.

Sommige vasteplanten zijn vertederend door hun kleine of ijle habitus, andere soorten zijn overweldigend door hun groeikracht of bloemenweelde. Er zijn ook soorten die door sterk woekeren of rijkelijk uitzaaien alle buren proberen weg te drukken.

Vasteplanten en de grond

Er zijn veel vasteplanten die groeien in iedere normale tuingrond en jaren op hun plek staan te bloeien. Een aantal soorten is ook kritischer, ze vragen een natte of juist heel droge grond, volle zon of juist schaduw.
Veel soorten die vaak in klassieke borders worden gebruikt blijven mooier, als ze om de drie jaar worden opgenomen, gescheurd en de jonge delen opnieuw met een goede mestgift worden herplant.

Combineren met vasteplanten

Vaste planten kunnen overal worden toegepast. Behalve in de traditionele border zijn vasteplanten b.v. goed te combineren met heesters en rozen, of te gebruiken als onderbeplanting in een boomspiegel.

Onder de vasteplanten zijn soorten die prachtige solitairen vormen voor een opvallend plekje in uw tuin.
Om groene vlakken te maken zijn er ook zeer goede bodembedekkers, die weinig onderhoud nodig hebben.