Skip to main content

Perkrozen

Toen in de jaren 60-70 van de vorige eeuw de wederopbouw was geslaagd en er budgetten voor luxere zaken kwamen werden grote perken vol rozen aangeplant.
Toen we later terug moesten naar meer onderhoudsvriendelijker beplanting is deze groep schitterende rozen weer grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Voor de particuliere tuin waar de liefhebber de scepter zwaait is er een ruime keus in de meest uiteenlopende kleuren en geuren.

Grootbloemige trosrozen

Voorheen werd onderscheid gemaakt in grootbloemige rozen (of Theehybriden) en trosrozen die veel kleine bloemen aan één vertakte stengel hebben.


Het hedendaagse sortiment kent echter veel typen waarbij grotere en gevulde bloemen een boeketje vormen op een enkele tak. Hierin wordt ook weer onderscheid gemaakt.


Polyantha rozen hebben zeer veel, wat kleinere bloemen (trossen), per steel. Floribunda en grandiflora rozen hebben grotere maar iets minder talrijke bloemen per steel.

Geuren en kleuren

Deze groep rozen kent een rijke variatie aan bloemvorm, bloemkleur en niet te vergeten geur.
Om ze goed te laten doorbloeien is het gewenst om de uitgebloeide bloemen terug te knippen tot het eerste vijf-blad.


Perkrozen worden ieder voorjaar zo kort terug gesnoeid dat op de tak 3 tot 4 ogen blijven zitten.
Omdat deze rozen worden geoculeerd , moet er op worden gelet dat de wilde uitlopers van de onderstam er meteen worden afgehaald.


Rozen hebben een samengesteld blad wat bestaat uit 5 deelblaadjes. De meeste onderstammen hebben een 7 delig samengesteld blad. Ziet een tak met 7 delig blad uit de grond schieten, verwijder die dan zo diep mogelijk, als het kan afscheuren van de wortel zodat het okselknopje ook meegaat.

Rozen op hoogte

Als men een perkroos op de stam van een wilde roos occuleerd, onstaat een stamroos. Dit zijn dus dezelfde rozen maar dan anders gekweekt.


Stamrozen worden vaak tussen lagere rozen geplant. Maar ook in een bed Lavendel, of gewoon in de border kunt u zo een extra bloeilaag toevoegen.


De oculatie is in de winter een kwetsbare plek, dek deze af als het streng vriest of droogt in de oostenwind.

Polyantha rozen hebben zeer veel, wat kleinere bloemen (trossen), per steel. Floribunda en grandiflora rozen hebben grotere maar iets minder talrijke bloemen per steel.