Skip to main content

Klimrozen

Klimrozen zijn er ook in alle vormen en kleuren.

Vergeet ook niet de geuren die bij sommige soorten bijna bedwelmend zijn als u onder de rozenboog doorlopt

Leiden en klimmen

Er zijn rozen die lange slappe zeer snel groeiende takken hebben. Dit noemen we ramblers. Dit type klimroos is erg geschikt om in een boom te laten klimmen, of over een pergola.

De bekende klimroos is vaak stevig genoeg om zichzelf overeind te houden met een beetje steun.
In deze groep zitten veel doorbloeiende soorten waarvan sommige klimmende vormen zijn van struikrozen, b.v. de witte Rosa 'Climbing Iceberg'.(links op de foto)

Polyantha rozen hebben zeer veel, wat kleinere bloemen (trossen), per steel. Floribunda en grandiflora rozen hebben grotere maar iets minder talrijke bloemen per steel.

Hoog romantiek

Samen met je geliefde onder de eigen rozenpoort door wandelen, of nog mooier op een bankje zitten,  is wel een toppunt van romantiek.

Een doorkijkje in de tuin door een rozenboog levert ook zeer fraaie beelden op.
Zorg wel dat er iets moois is te zien op de achtergrond, b.v. een contrasterende plant waardoor de kleur van de roos versterkt wordt.

Treurrozen

Net als een perkroos kan ook een klimroos op stam worden geënt. Een soort met slappe takken vormd op een wat langere stam een treurroos.

De wat verwarrende naam doet vemoeden dat het wat een treurig geval zou zijn de treurroos. Het tegenovergestelde is echter het geval, een treurroos in volle bloei is een uitbundige en erg sierlijke verschijning in de tuin die een speciaal plekje verdiend.

Treurrozen bloeien vaak maar eenmaal, maar dan wel overdadig.
Bekende treurrozen zijn de afgebeelde rode Rosa 'Excelsa' en de rose Rosa 'Dorothy Perkins'.