Skip to main content

Pinkstermaandag zijn wij gesloten

Voor iedere tuin een roos

Rozen worden vaak geplant in grote groepen van een soort, in grote perken maar ook in een kleine tuin is de roos prima te gebruiken in borders met heesters en vasteplanten.
Er zijn rozen die over schitterende bloemen beschikken, soms ook nog met een adembenemende geur maar het zijn van onderen wat kale struiken. Als u deze combineert met een vasteplant die dit camoufleert kunt u toch genieten van de bloem

Majesteit onder Vuur

Koningin onder de bloemen worden rozen genoemd, vanwege de prachtig gevormde bloemen en de heerlijke bedwelmende geuren.
De klassiek perkroos met haar koninklijke voorkomen is de laatste decennia helaas een beetje uit de gratie geraakt omdat het een plant is die regelmatig onderhoud nodig heeft.
Nieuwere soorten zijn echter meer geselecteerd op gezondheid en gebruiksgemak, zodat het gebruik weer toeneemt.

Heesterrozen

Van de enorme soortenrijkdom binnen de rozen familie zijn vele indelingen gemaakt die het er niet altijd gemakkelijker op maken. Je leest in het ene boek deze indeling en op een andere website weer een andere classificatie.

Ik maak op deze pagina's een indeling in heester rozen en perkrozen.
Het indelen van rozen in twee groepen doet de verscheidenheid natuurlijk veel te kort, maar onder heesterrozen reken ik op deze pagina´s de soorten die veel minder onderhoud vragen dan de klassieke geoculeerde roos

Een mooi plekje

Belangrijk is wel dat rozen in een goede grond staan. Deze moet voldoende bemest worden en goed ontwaterd zijn.
Ook een plekje in de zon en op de wind maakt het blad eerder droog. Daardoor is de kans op Meeldauw en andere aantastingen veel minder.