We onderscheiden binnen deze groep Klim-, slinger- en lei-planten die elk hun eigen methode hebben om boven hun sterker buur uit te komen die wel op eigen benen kan staan.
Deze profiteurs geven ons ondertussen wel de mogelijkheden om lelijke schuttingen te camoufleren of mooie combinaties te maken.
Gebruik of creëer steun
Klimplanten zijn bij uitstek geschikt om moeilijke hoekjes op te vullen of weg te werken. bijvoorbeeld regenpijpen, oude schuurtjes of lelijke stukken muur.
Een losse paal in de tuin, met enkele klimplanten ertegen, geeft ook in de kleine tuin mogelijkheid tot fraaie en verrassende effecten.
Over klimrozen leest u meer bij het onderdeel Rozen.
Klimplanten
Hier bedoel ik de planten mee die zich door kleine worteltjes of zuignapjes kunnen hechten op een vlakke ondergrond. Tot deze groep behoren o.a. Hedera, Wilde wingerd en Klimhortensia.
Voor een goed gevoegde muur zijn deze planten absoluut niet schadelijk, maar laat ze niet aan het houtwerk van uw huis hechten.
Slingerplanten
Deze hebben speciale voorzieningen om zich omhoog te werken langs andere planten of bouwwerken.
Soms klimmen ze met draaiende ranken of bladstengels. Andere planten zoals de Blauweregen winden zich geheel rond hun gastheer.
Deze planten kunnen niet zonder steun van een rekwerk of gaas langs een muur klimmen.
Leiplanten
Leiplanten zijn eigenlijk helemaal geen klimplanten maar zijn heesters die tegen een muur worden geleid. Met name een stenen muur houd veel warmte vast en geeft zoveel beschutting dat sommige matig winterharde planten het hier veel beter doen.
Daarnaast rijpen vruchten zoals Perzik en druif veel beter tegen een muur. Maar ook ander fruit zoals appel wordt wel tegen een muur geleid.
Bekende sierleiplanten met niet eetbare bessen zijn vuurdoorn en Cotoneaster.