Van veel bomen en struiken worden de vruchten gegeten omdat ze goed zijn voor uw gezondheid of gewoon omdat ze lekker zijn.
Druiven
De druif is een sterk groeiende klimplant, die geschikt is voor een pergola of over een veranda. Voor het rijpen van de vruchten is het echter beter om een druif te uit te leiden tegen een warme stenen muur op het zuidwesten.
De druif dient ieder jaar vroeg in de winter gesnoeid te worden om het bloeden bij te late snoei te voorkomen. handhaaf een permanent frame van takken. Aan de jonge zijtakken hiervan komen de vruchten. Om grote druiven te krijgen moeten van de meeste soorten de trossen worden gedund (krenten). Knip wanner de druiven zo groot zij als een erwt, ongeveer de helft weg.
Het klimaat in Noord-Nederland is aan de koude kant voor druiven. In een koude kas zijn er al wat meer mogelijkheden voor lekkere tafeldruiven. Op een beschutte plaats buiten komen de volgende soorten het gemakkelijkst tot rijping; 'Boskoop Glory' een blauwe druif. 'Vroege van der Laan' een witte druif.
Kiwi
De kiwi is een sterk groeiende klimplant die zich om elk steunmateriaal wind, en kan grote pergola´s begroeien.
Kiwi´s zijn mannelijk en vrouwelijk, maar tegen woordig zijn er ook soorten die zichzelf bestuiven.
De jonge scheuten kunnen last hebben van late-, en de vruchten van de vroege nachtvorst. Plant daarom de kiwi op een beschutte plaats, als u van de vruchten wilt oogsten.
De snoei komt grotendeels overeen met die van de druif.(zie hierboven)
Walnoot
De notenboom wordt een zeer grote en fraaie boom. Veredelde rassen zoals; 'Broadview' en 'Buccaneer', blijven iets kleiner (plm.15 m) dan de soort.
Gezaaide notenbomen geven pas na vele jaren vrucht, waarvan de kwaliteit niet op voorhand te garanderen is. Voor een goede noten oogst zult u een van de boven genoemde veredelde rassen moeten aanplanten.
Plant niet een te grote boom omdat deze niet gemakkelijk aanslaan.
Hazelnoot
Hazelaars zijn grote bladverliezende struiken van drie tot vier meter hoog.
Er zijn soorten die zichzelf enigzins bestuiven. Twee, of nog beter, drie soorten die elkaar goed bestuiven geeft echter veel meer vruchten.
Probeer bij het snoeien een open kroon te vormen en snoei regelmatig takken tot de grond terug om de struik te verjongen.
Perzik, Nectarine en Abrikoos
Perzik en Nectarine zijn nauw verwant. Het verschil zie aan de schil die bij de perzik fijnbehaard is, en bij de nectarine glad.
Om van de vruchten te oogsten moeten ze beschut en warm worden geplant. Van deze vruchten worden overwegend zelfbestuivende soorten geplant. Vroeger werden speciale bakstenen muren gebouwd om ze tegenaan te leiden, maar een huismuur is natuurlijk ook goed.
De iets verder weg staande verwant Amandel kan goed als vrijstaande boom worden aangewend. wel liefst op een beschut plekje.
Mispel
De mispel is een langzaam vrij breed groeiend boompje tot plm. 4 m. Hij bloeit in mei met witte bloemen en behoeft geen snoei.
Het gezegde 'zo rot als een mispel' slaat op het afrijpen van de vruchten. Die plukt men pas na enkele nachtvorsten. Daarna moeten ze in huis narijpen tot ze zacht zijn, maar niet rot.
De vruchten kunnen worden verwerkt in de keuken.
Kweepeer
Deze fruitboom vormt een kleine boom van 3 tot 5 m hoogte. Hij wordt behalve om zijn vruchten ook voor de sier aangeplant. In April sieren grote witte tot zachtrose bloemen de boom, en in de herfst vertonen het blad fraaie gele herfstkleren.
De kruidig geurende vrucht leent zich voor gelei, jam of compote.
Bij de jonge boom is het zaak om de harttak langs een stok aan te binden om een rechte stam te krijgen. Bij een oudere volwassen boom beperkt het onderhoud zich tot het verwijderen van wilde scheuten.
Zwarte Moerbei
Van nature een kleine breeduitgroeiende boom, maar goed te leiden tot een kroon op stam of een lei-vorm tegen een muur.
De moerbei groeit langzaam, maar kan wel vijfhondert jaar oud worden. Jonge bomen zijn een beetje vorstgevoelig en oude bomen windgevoelig.
Snoeien in de vroege winter 's zomers, in verband met bloeden.
De dieprood tot zwarte vruchten zijn vlezig en aangenaam van smaak. Behalve vers gegeten kan de vrucht ook verwerkt worden tot jam of sap.