Skip to main content

Naald-coniferen

Sparren en dennen zijn ook coniferen maar het groen bestaat uit naalden.

Veel soorten bijven groen in de winter hoewel ook een aantal de naalden laten vallen in de herfst.

Bosbouw

In de bosbouw worden veel sparren en dennen gebruikt die in relatief korte tijd mooie rechte stammen produceren van ruim 20 meter lengte.

Voor uw tuin is er gelukkig een groot sortiment dat beduidend kleiner blijft.

Naald coniferen hebben over het algemeen een meer inheems karakter dan schubconiferen, en worden daarom ook meer in natuurlijk aandoende tuinen gebruikt.

Sparren en Dennen

In de sparren onderscheiden we fijnsparren zoals de kerstboom, waarvan de kegels onder aan de takken hangen. En zilversparren waarbij de kegel boven op de takken staan.
Dennen hebben vaak veel langere naalden, die in groepjes van twee, vijf of meer bij elkaar zitten.

Nog een belangrijke groep voor de tuin, zijn de Ceders. Deze bomen komen van nature uit verschillende gebergten, en hebben vaak blauwe of gele kleuren.

Taxus heeft korte dikke naalden, meestal donkergroen, en soms met een gele streep. De Taxus is als gehele plant zeer giftig voor mens en dier, maar een extract van het jonge groen is mits sterk verdund een krachtig geneesmiddel.

Naaldverliezende naaldbomen

Onder de naaldbomen ziij een aantal bladverliezend.

De bekendste naald verliezende conifeer in ons land is de larix. deze zeer snelgroeiende boom kunt u veel in de nederlandse bossen aantreffen, waarbij in de winter de trossen gedrongen kegels opvallen.

Net als de Metasequoia en de moerascypres loopt de larix in het voorjaar uit met een prachtige frisse groene kleur. en ze hebben een mooie herfst kleur.