Skip to main content

Coniferen variatie

Er zijn coniferen in vele soorten, kleuren en vormen.

Meestal gebruiken we coniferen als solitair, als haag of in groepjes.
Coniferen kunnen echter ook prima in combinatie met vasteplanten en grassen worden gecombineerd.

Reuzen en dwergen

De grootste bomen ter wereld behoren tot de coniferen maar er zijn ook heel kleine dwerg soorten die prima in een klein tuintje het winterbeeld kunnen opsieren
Coniferen hebben naalden of schubben, en meestal dragen ze de zaden in kegels. Veel coniferen zijn in ons land goed winterhard.
De meeste coniferen blijven groen in de winter, enkele soorten laten de naalden vallen in de winter, b.v Metasequioa, larix en moerascypres.

Rijke variatie aan coniferen

Er zijn coniferen in vele soorten, kleuren en vormen. Coniferen worden vaak toegepast als solitair of in groepjes van soorten met een variatie in kleur en natuurlijk de haag.
Er zijn coniferen die smalle zuilen vormen, breed piramidaal, treurvormen en bolvormig of bossig groeien. Maar ook laagblijvende breeduitgroeiende soorten komen voor.

Een bijzondere conifeer is de Ginkgo biloba, die fraai driehoekig blad heeft van aan elkaar geroeide naalden. De Ginkgo verliest zijn blad in het najaar, nadat het een prachtige goudgele herfstkleur heeft laten zien.

Respectabele heren

Coniferen kunnen door hun zelfbeschermende eigenschappen ontzettend groot en oud worden.
In Noord Amerika staan Sequoia's met een zeer hoge leeftijd. er bestaan exemplaren van meer dan 3000 jaar oud.
Dit soort bomen wordt niet alleen zeer oud, maar ook enorm groot. De grootste bomen hebben een stamomtrek van meer dan 20 meter en rijken 100 meter de lucht in.
Mar wees gerust, bij ons wordt zelden de helft van dat formaat gehaald en dat na vele jaren.