Skip to main content

Tijdens de bouwvak gaan wij er ook even tussenuit.

We zijn gesloten van 3 augustus t/m 24 augustus

Haagplantsoen

Hagen worden al sinds mensenheugenis gebruikt om grenzen te markeren, om afscheidingen te maken, als windkering, of gewoon voor privacy in de tuin.

Functionaliteit

Een haag is perfect om een groene muur rond uw tuin te maken. Er zijn echter veel meer toepassingen voor een haag in de tuin.
In de tuinarchitectuur worden losse hagen of blokken veel gebruikt om de tuin in te delen, en lijnen in de tuin te benadrukken of te creëren.

Bedenk bij het kiezen van een haag welke functie hij heeft in de tuin. Voor het vormen van een achtergrond achter een border of een haag voor een kleurrijke tuin eist bijvoorbeeld een rode beuk te veel aandacht op.
Veel inheemse soorten worden gebruikt voor het vormen van hagen. De bekendste zijn; Beuk, Haagbeuk, Veldesdoorn, en Liguster.

Aanleg en Onderhoud

Houdt bij het planten een afstand aan van vijf stuks per meter, en zorg dat ze goed in een rechte lijn staan.
Na het planten knipt u meteen ongeveer een kwart van de struik af, zodat de haag van onderen goed dicht wordt voor u hem op hoogte laat komen.

De meeste soorten knipt u één of twee keer per jaar, en vergeet vooral niet om er in het voorjaar een goede gift organische mestkorrel bij te strooien.

Beuk en Haagbeuk

Het onderscheid tussen beuk en haagbeuk leidt vaak tot verwarring, vandaar hier een korte uiteenzetting van de verschillen.

Beuk (Fagus sylvatica)


Beuken houden in de winter het roodbruine blad vast tot het voorjaar.

Het blad van de beuk is glimmend, met een soms golvende maar gladde bladrand.

Er zijn beuken met groene en met rode bladeren.

Afgevallen blad verteert niet, en is schadelijk voor andere planten. Het moet worden afgevoerd.

De beuk vraagt een vochthoudende maar goed doorlatende grond, waar genoeg lucht in moet zitten.

Beuk leeft in symbiose met een schimmel in de grond. Bij aanplant van beuken is het raadzaam Vivimus door in het plantgat toe te voegen om de schimmel te stimuleren.

Haagbeuk (Carpinus betulus)

Haagbeuk laat voor de winter de meeste bladeren vallen, het blad dat blijft zitten verdort in de loop van de winter aan de struik.

Het blad van de haagbeuk is geribbeld met een gezaagde bladrand. Er zijn alleen maar groene haagbeuken.

De haagbeuk loopt in het voorjaar eerder uit dan de beuk met heel frisgroen blad.

Afgevallen blad vercomposteerd gemakkelijk. Het beste laat u dit gewoon liggen of strooit het tussen de planten in de borders.

De haagbeuk is iets minder kritisch dan de beuk wat de grond betreft, en slaat wat sneller aan. Vooral op zwaardere en vochtiger grond.

Eco-haag

Als alternatief voor een strak geschoren haag van één soort, kunt u ook een gemengde haag aanplanten.

Door het gebruik van verschillende soorten wordt dit een minder stijve haag die afhankelijk van de gebruikte soorten een rijk dierenleven van insecten en vogels mogelijk maakt op een kleine ruimte.

De gemengde of eco-haag wordt samengesteld uit diverse inheemse boom en struik soorten.
b.v. Veldesdoorn 60% als basisplant, aanvullen met 5% Hulst en 5% Liguster als groenblijvers.
De overige 30% wordt gevormd door kleine aantallen van bloeiende soorten zoals; Krent, Meidoorn, Hazelaar, Gele kornoelje, e.d.