Skip to main content

Lei- en vormbomen

Al vele eeuwen gebruiken de mensen bomen door ze zelf in het gewenste model te vormen, tegenwoordig doen we dit vaak omdat we het mooi vinden.

Zonwering

Overbekend in ons land is de lei-linde. Van ouds veel toegepast om in de zomer de gevel van het huis in de schaduw te houden, terwijl in de winter de zon toch binnen kan komen.
Naast de linde kunnen voor dit doel ook veel andere soorten worden gebruikt zoals b.v., de Plataan, Sierpeer of Amberboom.
Leiden is prima zelf te doen
Erg moeilijk is het leiden van bomen niet, u moet eerst een gestel van takken kweken en snoeit iedere winter alle takken die daaraan groeien af. Dit geld zowel voor lei- als voor dakvormen.
Waar u het rek van maakt, bent u vrij in. Als de takken maar genoeg steun hebben tijdens het vormen van de bomen. Eenmaal volgroeid kunt u de hele stellage weer verwijderen.
Houdt er wel rekening mee dat 'lei-' in dit verband een werkwoord is. u zult leiding moeten geven door ieder jaar te snoeien. Als u daar mee stopt zijn het in enkele jaren grote bomen.

Dakvormen

Om snel schaduw op het terras te krijgen, worden de laatste jaren veel dakplatanen aangeplant. deze boom geeft snel resultaat, maar houd wel rekening met ieder jaar een flinke snoeibeurt. Langzamer groeiende dakbomen zijn o.a. Moerbij en Sierpeer.

Zomersnoei
Omdat platanen sterk groeien is het vaak wenselijk om in de zomer de bij de stam opschietende twijgen te verwijderen om een strak geheel te houden.
Het blad van de plataan is aan de onderkant fijn behaard waarmee ze de lucht zuiveren van kleine stofdeeltjes. U merkt hier niks van tot u begint te snoeien.
Het fijne stof wat hierbij vrij komt leidt bij veel mensen tot proesten en een allergisch aandoende reactie. Draag bij het snoeien in de zomer voor de zekerheid een stofkapje.

Bogen en poorten

Boomsoorten die als haag kunnen worden gesnoeid, zijn vaak ook geschikt om mooie poorten of andere vormen van te snoeien. Met een beetje geduld zijn complete prieelen te maken.

Op de afbeelding hiernaast ziet u een voorbeeld van een mooie berceau, zoals deze natuurlijke tunnel wordt genoemd.

De kans is vrij groot dat dit niet in uw tuin past maar ook met bescheiden bogen en vormen zijn bijzondere doorkijkjes te maken die uw tuin in ieder geval groter doen lijken.