Skip to main content

Ook voor de kleine tuin is er een boom

Het is natuurlijk belangrijk om naar de grootte en het model te kijken en hoeveel werk u er in wilt steken om de boom op maat te houden.

Verschillende boomvormen

Daarbij kunnen we onderscheid maken tussen;
- bomen die van nature klein blijven
- bomen die door snoei goed in de hand zijn te houden
- en de verschillende geënte bolvormen

Een boom is in een tuin vaak een gezicht bepalend element kies daarom zorgvuldig wat het beste bij uw tuin past.

Klein door snoei

Veel bomen verdragen goed dat ze jaarlijks flink worden gesnoeid. Hiervan kan de bezitter van een kleine tuin gebruik maken.

Het jaarlijkse snoeien werd vroeger uitgevoerd omdat men de takken gebruikte voor nuttige zaken. zo werden 1-jarige wilgentenen gebruikt voor opbossen van bv. rozen en het vlechten van manden. bijkomend verschijnsel was dat er een knotwilg ontstond.

Tegenwoordig worden juist de takken als snoeiafval gezien, en kiest men voor het karakter van de gesnoeide boom. Naast de wilg en linde zijn nog verschillende bomen geschikt voor het jaarlijks knotten.

Bolvormen

Het groeiend aanbod bolvormen geeft ook in de kleine tuin volop mogelijkheden om een boom toe te passen. Bolbomen zijn over het algemeen struikvormen van een soort, die op de stam van een groter familielid worden geënt.
Veel toegepaste soorten zijn de bolacacia en de bol Catalpa. Deze fraaie boompjes moeten vanwege het broze hout, regelmatig worden gesnoeid, omdat bij een te zware kroon gemakkelijk takken uit de boom breken.
Veel sterker is de bolesdoorn, die een mooie afgeplatte bol vormd en beter bestand is tegen de wind.

Naast de genoemde soorten is er nog een groot aanbod bolvormen, o.a. Amberboom, Moeraseik, Ginkgo, Prunus en moerbei.

Kleine bomen

Bomen die klein blijven hebben een meer natuurlijke habitus dan bolvormen. Probeer als u deze bomen gaat snoeien, dat natuurlijke karakter te bewaren.

Veel kleine bomen vind u onder het sierfruit. Sierkersen, Sierappel en Sierpeer zijn rijkbloeiende bomen, die vaak niet te groot worden.

Maar ook van de hiernaast afgebeelde Amberboom heeft een vorm als 'Worplesdon'een slanke kroon en de 'Slender Silhouette' is zelfs een zuilvorm.