Skip to main content

Bomen maken de tuin

Een tuin zonder boom is geen tuin.

Voor het kiezen van de juiste boom vind u op deze pagina´s genoeg informatie om u een idee te geven van de eisen waar uw ideale boom aan moet voldoen.

Bomen geven schaduw

Bomen geven schaduw,en dat kan zowel gewenst als nadelig zijn. Schaduw plekken in de tuin maken de tuin wel veel levendiger. In een heel grote tuin bepaal je gewoon waar in de tuin je op welke tijd van de dag schaduw wilt hebben. In de middel grote tuin zul je rekening moeten houden met omstandigheden als het terras, de beplanting, en ook met de buren.
Behalve natuurlijk de groote van de boom, speelt ook de vorm een rol. Zo werpt een hoge smalle kroon zijn schaduw wel verder, maar de zon komt eerder terug. En de ene boom geeft een diepe schaduw, terwijl de andere een gefilterd licht doorlaat, zoals bijvoorbeeld de Gleditsia of de Ginkgo

De boom en zijn wortels.

De wortels van bomen spelen een grote rol in de tuin. In het algemeen kan gesteld worden dat het wortelstelsel van een boom nog net iets verder rijkt dan de takken. De grote dikke wortels geven de boom voldoende stevigheid, en de kleine haarwortels nemen het water op. Nou merkt u daar niet altijd het meeste van, maar de buurplanten zeker wel. het meeste water neemt de boom op aan de uiteinde van de wortels, je ziet dan vaak ook dat planten dicht bij de stam van de boom het beter doen , dan de planten op de rand van de kroon.
Bomen lijken stoer en sterk, en dat zijn ze ook als ze ongestoord op een geschikte plek staan. Maar niets is veranderlijker dan de mens, zo ook de tuinbezitter. Wat u niet moet doen bij een boom is,
- een kabeltje er vlak lans leggen en de wortels door kappen. de boom kan omwaaien.
- Een gesloten bestrating aanleggen boven het grootste deel van de wortels van een bestaande boom. wortels sterven af en de boom sterft af.
- De grond rondom de boom ophogen, twintig cm kan al te veel zijn. De haarwortels krijgen te weinig lucht en rotten weg.

Bomen en de wet

Het is gelukkig zo in Nederland dat de overheid zuinig is op bomen. Vaak is zij echter zuiniger op uw boom, dan op uw tuin of huis, en dat kan dan meningsverschillen geven. Hebt u echter gegronde redenen om een boom uit uw tuin te verwijderen, dan krijgt u altijd een kap vergunning. Kapt u daarintegen stiekum dan volgt een stevige boete, met daarnaast meestal een herplant plicht.
Per gemeente kan beleid verschillen. In sommige gemeenten is bijvoorbeeld geen kapvergunning nodig als een boom binnen een aantal meters van de gevel van uw huis staat.
Een boom moet tenminste drie meter uit de erfscheiding worden geplant, anders kan buurman er op staan dat hij wordt verwijdert. Takken die over de erfgrens hangen, mogen door buurman worden afgesnoeid. Ook vruchten die over de grens hangen mogen de buren plukken.